A sárgarépa levele
Mikor a sárgarépára gondolunk, szinte mindenkinek a szép narancssárga szín jut eszébe, az édeskés ízű gyökér, amelyet nagy előszeretettel rágcsálnak a nyulak is.
A magyar gasztronómiában a sárgarépa alapzöldségnek számít, számtalan ételben használjuk fel , de szinte kizárólag csak a gyökér részét , pedig rengeteg olyan tápanyag van a levelében , amelyet érdemes egészségünk megőrzéséért felhasználnunk.
1. A leveleknek fertőtlenítő hatásuk van Igen, a sárgarépa különleges zöld levele antiszeptikus hatású, segít a sebek fertőtlenítésében, de szájvizet is készíthetünk, hiszen a levelekben olyan hatóanyagok vannak, amelyek elősegítik a száj higiéniáját, megszüntetik a kellemetlen leheletet, a fogíny gyulladást, és fekélyek kialakulása is megelőzhető. 2. Klorofillban gazdag Csak nézzünk rá egy levélre, láthatjuk, hogy milyen sötétzöld színű, ez egyértelműen bizonyítja, hogy rengeteg benne a klorofill. Ez az anyag a növény számára olyan, mint nekünk a vér, az a különbség, hogy vért vasmolekulák alkotják, a klorofillt pedig magnézium molekulák. Éppen ezért a klorofill hatásosan tisztítja a vért, fokozza a vörös vértestek képződését, és a nyirokrendszerre is jótékony hatással van. 3. Megakadályozza a rákos sejtek növekedését Pedanius Dioscoride görög orvos több mint 600 különböző gyógynövényt tanulmányozott életében, és úgy véli, a görögök azért fogyasztják el a sárgarépa levelét, mert így akadályozzák meg, hogy a daganatos sejtek elburjánzódjanak a szervezetben. Az igazság az, hogy a levelekben sokkal több a vitamin és az ásványi anyag, mint a magában a répa gyökerében, a tápértéke is magasabb. Sok benne a kálium, a magnézium, a kalcium, a K- és a C-vitamin. Ez utóbbi két vitaminból hatszor több található meg a levelekben, mint a zöldség gyökerében. 5. Stimulálja az agyalapi mirigyet A sárgarépa leveleiben nagyon sok porfirin tartalmú fehérje található meg, ez pedig azoknak jó, akiknek a libidójuk nem igazán magas, így a porfirin hatására beindul a szexuális hormon termelődése. 6. Jót tesz a veséknek A sárgarépa levelét, ha megkóstoljuk, keserű ízt fogunk érezni. Ez annak a jele, hogy a növény vízhajtó hatással rendelkezik, így ez nagyszerűen alkalmas a vesék méregtelenítésére. Segít megelőzni a kövek kialakulását, de ha már létrejött a vesekő, akkor annak feloldása érdekében is nem árt a répa levelét fogyasztani. 7. Használjuk migrén és fejfájás ellen Legtöbbször a gyakori fejfájás, vagy migrén hátterében vitamin hiány áll. Ezért a sárgarépa levele nagyszerűen alkalmas a vitaminok pótlására, fogyasszunk melléje zellert, uborkát, és nagy eséllyel megszűnnek a kellemetlen panaszok. 8. Segít az emésztésben A répa levelei rostokban is gazdagok, ez pedig az emésztési folyamatokat könnyíti meg. Hatásosabban tudnak a bél rendszerben felszívódni a tápanyagok, úgy, hogy az egész szervezet megtisztul a fölösleges salak anyagoktól. |
A sárgarépa levele