ASZALT SZILVÁS KENYÉR
Hozzávalók:
- 8 dkg magozott aszalt szilva,
- 5 dkg darált dió,
- 45 dkg tönkölybúza-liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 2 evőkanál méz,
- 1 kiskanál
- só
- 2-2,5 dl víz.
Az aszalt szilvát apróra vágjuk, majd a többi hozzávalóval együtt dagasztógépbe tesszük. 15-20 perc alatt szépen megdagasztjuk, azután letakarva a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd sütőpapírral bélelt hosszúkás formába fektetjük.
A tetejét vízzel megkenjük és előmelegített sütőben 180 °C-on 40-45 perc uhut megsütjük. A formából kiborítva hagyjuk hűlni. Sütés előtt durvára vagdalt dióval is megszórhatjuk. Az aszalt szilvás kenyér kenyérsütő gépben is megsüthető.