BAJOR ROZSKENYÉR
Hozzávalók:
- 3 dl víz,
- 2,5 dkg élesztő,
- 40 dkg rozsliszt,
- 10 dkg finomliszt,
- 1 evőkanál barna cukor,
- 2 kiskanál só,
- 1 kiskanál őrölt kömény.
A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük és 15-20 perc alatt kemény tésztává
dagasztjuk. Letakarjuk, s kelesztjük legalább két órán át, de az sem baj, ha ez az idő kicsit meghosszabbodik.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, csinos veknit formálunk belőle, s
sütőpapírral borított tepsire fektetjük.
A tetejét megecseteljük vízzel, hurkapálcával mély lyukakat fúrunk
bele, s adunk neki újabb egy órányi pihenőt. Ezután előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon 45—50 perc alatt megsütjük; Ha kihűlt, szép vékonyra szeleteljük.
A tömör tésztájú kenyér kenyérsütő gépben is megsüthető, hosszú
programon.