Bakonyi betyárleves

Bakonyi betyárleves

Valamikor réges, régen nagymamám főzött nekünk bakonyi betyárlevest. Most rátaláltam a receptjére és elkészítettem. Itt most leírom a nagymama receptjét,. Az interneten rákerestem a palóc levesre de sehol nem találtam hasonló összetétellel, jó, de ez nem azt jelenti, hogy nem található. Na akkor nézzük a receptet.

Hozzávalók:

  •  fél kiló csülök (nem füstölt)
  •  10 dkg füstölt szalonna
  •  1 nagy fej vöröshagyma
  •  3 nagy fej gomba
  •  1 sárgarépa
  •  1 petrezselyem
  •  1 zöldpaprika
  •  1 paradicsom
  •  3 dl tejföl
  •  2 evőkanál liszt
  •  1 evőkanál őrölt pirospaprika
  •  só
  •  őrölt bors
  •  1 kis csokor kapor
  •  csipetke

Csipetke hozzávalói:

  •  1 tojás
  • annyi liszt hogy nokedli tésztát kapjunk
  • só ízlés szerint

Bakonyi betyárleves

Elkészítése:

A csülköt, paprikát, paradicsomot, gombát, füstölt szalonnát, sárgarépát, petrezselymet, összekockázzuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. A szalonnát üvegesre kisütjük, hozzáadjuk a hagymát és megpirítjuk. Ezután beletesszük az összevágott csülköt és fehéredésig pirítjuk, majd rászórjuk a piros paprikát, majd felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval borssal, és félig m főzzük a húst. Amikor a hús félig megfőtt, beletesszük az összevágott gombát, sárgarépát, zöldpaprikát, paradicsomot, petrezselymet, és addig forraljuk míg megpuhulnak. Amint megpuhultak a zöldségek beleszaggatjuk a csipetkét.

A csipetke elkészítése:

A tojást egy kisebb tálba beleütjük, sózzuk ízlés szerint majd hozzá adunk annyi lisztet hogy nokedli tésztát kapjunk. Majd bele szaggatjuk a levesbe.

A tejfölbe belekeverjük a lisztet és egy forrás után bele tesszük a levesbe majd hozzá adjuk a kaprot, forralunk rajta egyet és készen is van a leves.

Bakonyi betyárlevesIMG_20151004_122400IMG_20151004_122400

Jó étvágyat!

Bakonyi betyárleves

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon