Bejgli Hagyományörző recept

Bejgli

Édesanyám receptje alapján készítettem. Ezt a receptet év tizedeken keresztül készítik, már a nagymamám is ez alapján készítette.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt,
  • 20 dkg tea vaj vagy margarin,
  • 15 dkg zsír,
  • 60 dkg cukor,
  • 1 dkg élesztő,
  • 2 tojás,
  • 2 dl tej,
  • só,
  • 40 dkg mák,
  • 40 dkg dió,
  • 10 dkg mazsola,
  • fél citrom,
  • 4 dkg morzsa.

 

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadunk még egy egész tojást, késhegynyi sót. Az  egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük.

Utána 6 egyenlő részre osztjuk és cipókra formáljuk. Ezután téglalap alakúra kinyújtjuk, hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg, úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük. A keskenyebbik oldalon kb 1cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket.

Tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét meg kenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben kb 35-40 percig sütjük.

Mák töltelék

26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverjük az 5 dkg mazsolát, kevés reszelt citromhéjat.

Dió töltelék

22 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, és az őrölt dióra  öntjük. Hozzá adjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat és 4 dkg zsemlemorzsát.

A tölteléket mindig hidegen kenjük a tésztára. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se híg, mert akkor a tészta sütés közben felreped.

bejgli
Jó étvágyat!

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon