Bejgli
Édesanyám receptje alapján készítettem. Ezt a receptet év tizedeken keresztül készítik, már a nagymamám is ez alapján készítette.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt,
- 20 dkg tea vaj vagy margarin,
- 15 dkg zsír,
- 60 dkg cukor,
- 1 dkg élesztő,
- 2 tojás,
- 2 dl tej,
- só,
- 40 dkg mák,
- 40 dkg dió,
- 10 dkg mazsola,
- fél citrom,
- 4 dkg morzsa.
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadunk még egy egész tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük.
Utána 6 egyenlő részre osztjuk és cipókra formáljuk. Ezután téglalap alakúra kinyújtjuk, hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg, úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük. A keskenyebbik oldalon kb 1cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket.
Tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét meg kenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben kb 35-40 percig sütjük.
Mák töltelék
26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverjük az 5 dkg mazsolát, kevés reszelt citromhéjat.
Dió töltelék
22 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, és az őrölt dióra öntjük. Hozzá adjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat és 4 dkg zsemlemorzsát.
A tölteléket mindig hidegen kenjük a tésztára. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se híg, mert akkor a tészta sütés közben felreped.