Béka kétféleképpen
Hozzávalók
a francia változathoz: 12 pár tisztított békacomb (többnyire fagyasztva kapható)
* só
* őrölt bors
* 1 vöröshagyma
* 20 dkg csiperkegomba
* 2 dundi sárgarépa
* 2 közepes petrezselyemgyökér
* 5-6 dkg liszt
* 8 dkgivaj vagy
* 6-7 evőkanál olaj
* 2 gerezd fokhagyma
* kb. 4 dl fehérbor
a rántott változathoz: 12 pár tisztított békacomb
(többnyire fagyasztva kapható)
* 1 citrom leve
* 1 csapott kiskanál só
* fél mokkáskanál őrölt bors
* fél csokor petrezselyem
* 8 dkg liszt
* 2 nagy tojás
* 12 dkg zsemlemorzsa
* a sütéshez: bő olaj
A francia változathoz a békacombokat fölengedjük, megmossuk, megsózzuk, megborsozzuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a hagymát finomra aprítjuk, a gombát, a sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A békacombokat lisztbe forgatjuk, majd forró vajon 6-7 percig sütjük, félidőben megfordítjuk. Lecsöpögtetve félrerakjuk, a visszamaradt vajban pedig aranysárgára pirítjuk a hagymát. A többi zöldséget hozzáadjuk, kissé megpirítjuk, a zúzott fokhagymát belekeverjük, a bor felét ráöntjük, és lefödve, 10 perc alatt roppanósra pároljuk. A maradék bort a zöldségekre öntjük, és a békacombokat is belerakjuk. Közepes lángon 5 percig pároljuk. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1986 kJ/475 kcal .
A rántott változathoz a békacombokat fölengedjük, megmossuk, leszárogatjuk. A citrom kifacsart levében a sót, a borsot meg a fölaprított petrezselymet elkeverjük, és a combokat jól bedörzsöljük vele. 1 órát pihentetjük, utána lecsöpögtetjük, lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, közepesen forró olajban 6-7 perc alatt megsütjük. A felesleges zsiradékot papírtörülközőn leitatjuk róla. Tartármártás, párolt rizs és friss saláta illik hozzá köretnek.
Elkészítési idő: 30 perc + érlelés
Egy adag: 1906 kJ/456 kcal