Béka kétféleképpen

Béka kétféleképpen

 Béka kétféleképpen

béka

 

Hozzávalók
 
a francia változathoz: 12 pár tisztított békacomb (többnyire fagyasztva kapható)

    * só 
    * őrölt bors
    * 1 vöröshagyma
    * 20 dkg csiperkegomba
    * 2 dundi sárgarépa
    * 2 közepes petrezselyemgyökér
    * 5-6 dkg liszt
    * 8 dkgivaj vagy
    * 6-7 evőkanál olaj
    * 2 gerezd fokhagyma
    * kb. 4 dl fehérbor

 
a rántott változathoz: 12 pár tisztított békacomb
(többnyire fagyasztva kapható)
 

    * 1 citrom leve
    * 1 csapott kiskanál só
    * fél mokkáskanál őrölt bors
    * fél csokor petrezselyem
    * 8 dkg liszt
    * 2 nagy tojás
    * 12 dkg zsemlemorzsa
    * a sütéshez: bő olaj

 
A francia változathoz a békacombokat fölengedjük, megmossuk, meg­sózzuk, megborsozzuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a hagymát finomra aprítjuk, a gombát, a sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret gyu­faszálnyi csíkokra vágjuk. A békacombokat lisztbe forgatjuk, majd for­ró vajon 6-7 percig sütjük, félidőben megfordítjuk. Lecsöpögtetve félre­rakjuk, a visszamaradt vajban pedig aranysárgára pirítjuk a hagymát. A többi zöldséget hozzáadjuk, kissé megpirítjuk, a zúzott fokhagymát be­lekeverjük, a bor felét ráöntjük, és lefödve, 10 perc alatt roppanósra pá­roljuk. A maradék bort a zöldségekre öntjük, és a békacombokat is be­lerakjuk. Közepes lángon 5 percig pároljuk. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
 
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1986 kJ/475 kcal .
 
A rántott változathoz a békacombokat fölengedjük, megmossuk, leszárogatjuk. A citrom kifacsart levében a sót, a borsot meg a fölaprított pet­rezselymet elkeverjük, és a combokat jól bedörzsöljük vele. 1 órát pi­hentetjük, utána lecsöpögtetjük, lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, közepesen forró olajban 6-7 perc alatt megsüt­jük. A felesleges zsiradékot papírtörülközőn leitatjuk róla. Tartármár­tás, párolt rizs és friss saláta illik hozzá köretnek.
 
Elkészítési idő: 30 perc + érlelés
Egy adag: 1906 kJ/456 kcal

bekarecept

Béka kétféleképpen

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon