Briósban sült halpástétom - Egészséges életmód

Briósban sült halpástétom

Briósban sült halpástétom
cats
A halpástétomhoz:
Hozzávalók (6 ) 
  • 50 dkg fagyasztott tengérihal-filé
  • 10 dkg parajlevél
  • 2 zsemle
  • 1 mokkáskanál  halétel-fűszerkeverék
  • őrölt bors
  • késhegynyi mustár
  • őrölt szerecsendió
  • 1-1 mokkáskanál friss vagy feleannyi szárított kapor és tárkonylevél  
  • 1 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 kiskanál zselatinpor

a brióshoz

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 6 dkg vaj
  • fél mokkáskanál só
  • késhegynyi reszelt szerecsendió

a nyújtáshoz:

  • liszt

a megkenéséhez:

  • 1 tojás
A halat szobahőmérsékleten fölengedjük, levét kinyomkodjuk. A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket., leforrázzuk, hideg vízben lehűtjük és konyharuhára fektetve megszikkasztjuk. A zsemlét meghámozzuk, víz­be áztatjuk,, majd kifacsarjuk. A halból 20 dekára való szép szeletet a fűszerkeverékkel megszórunk, és a parajlevelekbe beburkolva félrete­szünk. A többit a zsemlével kétszer ledaráljuk (merülőmixerrel még könnyebb).
Utána megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral és a szere­csendióval fűszerezzük, majd az apróra vágott kaprot meg tárkonyt is hozzáadjuk. A tojássárgájával,eV a tejszínnel simára dolgozzuk, a ke­mény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk. Hűtőszekrénybe tesszük. A tésztához való lisztet átszitáljuk, a közepét’kimélyítjük, és a langyos tejet beleöntjük. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk,amíg kb, 15 perc alatt  felfut. Ezután a tojással, az olvasztott vajjal, a sóval meg a reszelt szerecsendióval félkemény tésztává dagasztjuk.
Nedves konyharuhával letakarjuk és 15 percig kelésztjük, majd további 15 percre hűtőbe rakjuk, hogy ugyanolyan hőmérsékletű legyen, mint a halas töltelék. Közben a parajos halszeletet zselatinnal megszórjuk, ami majd a sütés közben kioldódó nedvességet beszívja, nehogy a elázzon. Végül ezt is behűtjük. Egy kartonlapból 25 centi hosszú,15 centi széles halformát vágunk ki. A tésztát, enyhén belisztezett deszkán kb. 4 milli­méter vastagságúra nyújtjuk.
A sablont rátesszük, és két formát vágunk ki belőle. Az egyiknél a hal is készítünk nyílást, éz lesz a tete­je. A leeső tésztából a száját meg az uszonyait formázzuk meg, és a sze­me körül is ezzel díszítjük. Az alsó tésztalapot óvatosan hogy formá­ját
Jó tanács 
Még szebb lesz a pástétom ha lazacból készítjük, ugyanis
ennek rózsaszínes vágásfelülete pirosas szine a fehér tésztától jobban elüt.

megőrizze sütőpapírral bélelt tepsire csúsztatjuk. A halas krém fe­lét rákenjük úgy, hogy a szélén körben kb. 1,5 centis helyet sza­badon hagyunk. A parajba burkolt halszeletet ráfektetjük, és a halas massza másik felével beborítjuk. A szabadon hagyott szélét felvert tojással megkenjük.

A másik tésztadarabbal befedjük, és a, tészta széle­ket a találkozásnál összenyomkodjuk. A tetejét felvert tojással megken­jük, a , a száját és az uszonyait rátapasztjuk. Végül egy ollóval megcsipkedjük, azaz „rárajzoljuk” a pikkelyeket.

Előmelegített sütőben,, erős lánggal (220. °C légkeveréses sütőben 200 °C) 10 percig, majd a lángot kissé (20 °C-kal) mérsékelve további 35 percig sütjük. Mielőtt felszeletelnénk, fél órán át pihentetjük. Langyosan, hidegen’egyaránt fi­nom. Tartármártás illik hozzá.

Elkészítési idő:,2 óra 20 perc
Egy adag; 2568 kJ/612 kcal

cats

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon