Búza fehér kenyér

Búza fehér kenyér

BÚZA FEHÉR KENYÉR

 

Hozzávalók:

  • 1.5 kg finomliszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • kb2-3 dkg margarin
    vagy zsír
  • 1 liter langyos víz

Elkészítése:

A lisztet beletesszük egy kb 5 literes kelesztő tálba és a közepébe a kezünkkel egy krátert készítünk.

Az 1 liter langyos vízbe beletesszük a sót ,cukrot és az élesztőt, ezeket összekeverjük.

búza fehér kenyér kelesztés

A darab margarint a liszt közepébe tesszük és beleöntjük az összekevert élesztős,sós,cukros langyos vizet.

A tálat lefedjuk és így hadjuk míg az élesztő jól felhabzik (kovászosodik) a liszt közepén.

Ezt követően az egészet összedolgozzuk míg csomómentes sima kapunk.

Ismét lefedjük és meleg helyen hagyjuk kelni kb 30-40 percet és akkor visszanyomkodjuk, és ismét lefedjük.

Amikor ismét megkelt sütőformába helyezzük és ismét tovább hagyjuk kelni.búza fehér kenyér formázás

Mikor félig megkelt begyújtjuk a sütőt hogy jól fel legyen melegedve.

A sütési idő kb:60
perc, ez a mennyiség 2 kg kész kenyér.

 

 

 

BÚZA FEHÉR KENYÉR

10

Búza fehér kenyér

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon