BÚZAPELYHES KENYÉR
Hozzávalók:
- 8 dkg búzapehely,
- 40 dkg tönkölybúza-kenyérliszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 kiskanál kenyérfűszer,
- 1 kiskanál só,
- 1 evőkanál cukor,
- 1,5-2 dl kefir.
- A tetejére: 2.evőkanál búzapehely
A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük és 15-20 perc alatt alaposan megdagasztjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
A szépen megkelt finoman átgyúrjuk, majd cipóvá formáljuk.A tetejét vizes ecsettel lekenjük, éles késsel 2-3 helyen behasítjuk és búzapehellyel meghintjük. A kenyérkét sütőzacskóba csúsztatjuk, a zacskót lezárjuk és néhány helyen kilyuggatjuk. Előmelegített sütőben 190 °C-on 35-40 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve azon myomban rácsra csúsztatjuk és azon hagyjuk kihűlni.
Tésztája kenyérsütő gépben is süthető.