Foghagymával, gombával töltött karaj szeletek baconba tekerve
Egyedi recept alapján készült. A párom, Ildikó, valamikor régen egyszer elkészítette, akkor fogpiszkálóval összetűzött kis tekercsek voltak, és fogpiszkálós hús volt a neve, de mi még mindig így nevezzük. Azóta finomítottunk rajta, és már nem fogpiszkálóval tűzzük össze, hanem bacon – ba tekerjük. Minden karácsonykor az asztalra kerül.
Hozzávalók:
- 1.5 kg karaj szeletelve
- 1 fej fokhagyma
- fél kg gomba
- só
- bors
- 1 nagy vödör tejföl 800 g vagy 2 nagy poharas
- bacon szeletek
- 1 kg krumpli
Elkészítése:
A fokhagymát és a gombákat megpucoljuk, a gomba tönköt is megmossuk mert azt is felhasználjuk. A gombát felaprítjuk vékony szeletekre, a tönköt is, és egy edénybe beletesszük. A fokhagyma gerezdekből is aprítunk bele 2-3 gerezdet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és megpároljuk. A krumplit karikára vágjuk.
A karaj szeleteket kiklopfoljuk, és kissé megsózzuk. Amikor a gombát megpároltuk előveszünk egy nagyobb lábast amit a sütőbe lehet tenni. Öntünk bele egy kis olajat és eloszlatjuk az alján. Ezután beleteszünk egy sor krumplit, és kissé megsózzuk, teszünk rá tejfölt.
A kiklopfolt karaj szeleteket megtöltjük a gombával és a felszeletelt fokhagyma darabokkal. Minden szeletbe teszünk egy kis gombát és egy vagy két szelet fokhagymát. majd feltekerjük és betekerjük a baconba. A lábasba a krumplira teszünk egy sort belőle közé fokhagymát szórunk és megkenjük tejföllel.
Majd ismét egy sor krumplit teszünk bele, kissé megsózzuk és közé is szórunk fokhagymát megkenjük tejföllel. Majd megint a töltött karajból teszünk egy sort, ide is szórunk bele fokhagymát megkenjük tejföllel. Majd a tetejére ismét krumplit teszünk kissé megsózzuk, fokhagymát bele és beborítjuk tejföllel.
Ezután be a sütőbe teljes lángon, amíg felforr, utána olyan lángon, hogy ne rotyogjon ki a lábasból. A krumpli puhulásáig sütjük. Amint elkészült savanyúsággal tálaljuk.