GLYX-DIÉTA
Mit javasol?
Alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételek fogyasztását írja elő. A GI-, vagy GLYX-index pedig pontosan azt mutatja meg, hogy mennyire emeli meg egy-egy élelmiszer a vércukorszintet. Minél gyorsabban’emeli meg egy étel a vércukrot, annál inkább kerülendő. A GLYX-skála 0-tól 100-ig tart, amelyen az alacsony, tehát 50 GLYX alatti ételek fogyasztása javasolt.
Mit ígér?
A GLYX hosszú távon jelent fogyást. Egy amerikai kutatás szerint az alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételeket evő csoport testtömegének 10,4 százalékát adta le.
Hatásmechanizmusa
Aki Marion Grillparzer GLYX-diétáját követi, három nap leveskúrával kell kezdenie, majd egy zsírégető ételekből összeválogatott egyhetes étrend következik. A gyakorlatban a GLYX alapját a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák képezik.
Előnyei
Alapvető étrendváltoztatást jelent, mivel sok rostos táplálékot ajánl, fokozza az bélműködést, ugyanakkor nem jelent koplalást, mert az ételek telítenek.
Hátrányai
A GLYX-index megállapítása egy-egy étel esetében nem mindig egyszerű, s azok elkészítése során is változhat.
Kinek javasolt?
A GLYX-diétát bárki követheti, hiszen nincs éhezés és tápanyagmegvonás.
Kinek nem javasolt?
Bárki végezheti.
Mit mond a dietetikus?
A glikémiás indexet befolyásolja az étel elkészítésének a módja, illetve az is, mivel fogyasztják együtt (például egyéb étel, öntet, gyógyszerek). Önmagában félrevezető lehet a módszer, hiszen például a kacsazsírnak nagyon alacsony az indexe, de energiatartalma nagyon magas.