Tepertős pogácsa
Már nagyon régóta meg van ez a recept a nagymamámtól és most a leírtak szerint készítettem el. Isteni finom, omlós lett. kihűlve is omlós maradt.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 20 dkg zsír
- 1 evőkanál só
- 2 tojás
- fél kiló darált tepertő
- 2 kanál tejföl
- 5 g élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 5 g margarin
Elkészítése:
A lisztet, sót, zsírt, tojást, tejfölt egy tálba teszem. A tejet meg langyosítom és egy edénykébe öntöm, teszek bele egy teás kanál cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Megvárom amíg felfut és a tálba öntöm a többi hozzávalóhoz.
Ezután jól össze dolgozom, ez (kb. 25-30 percet vesz igénybe) majd állni hagyom egy órácskát. Amint eltelt az egy óra kinyújtom téglalap alakúra és ecsettel megkenem olvasztott margarinnal, és 20 percet pihentetem. Ezt a műveletet még kétszer megismétlem, majd kinyújtom egy cm vastagságúra. A tetejét késsel óvatosan bevagdalom kb. 2 mm mélyen, két irányba, hogy kockás legyen a teteje.
Majd pogácsa tetszés szerinti méretű szaggatóval kiszaggatom és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom.Megkenem a tetejét felvert tojással és előmelegített sütőben kis lángon megsütöm.
Nagyon finom omlós pogácsa lesz belőle!