Tepertős pogácsa magyarosan

Tepertős pogácsa

Már nagyon régóta meg van ez a recept a nagymamámtól és most a leírtak szerint készítettem el. Isteni finom, omlós lett. kihűlve is omlós maradt.

Hozzávalók:

  •  1 kg liszt
  •  20 dkg zsír
  •  1 evőkanál só
  •  2 tojás
  •  fél kiló darált tepertő
  •  2 kanál tejföl
  •  5 g élesztő
  •  2,5 dl tej
  •  1 teáskanál cukor
  •  5 g margarin

Elkészítése:

A lisztet, sót, zsírt, tojást, tejfölt egy tálba teszem. A tejet meg langyosítom és egy edénykébe öntöm, teszek bele egy teás kanál cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Megvárom amíg felfut és a tálba öntöm a többi hozzávalóhoz.

Ezután jól össze dolgozom, ez (kb. 25-30 percet vesz igénybe) majd állni hagyom egy órácskát. Amint eltelt az egy óra kinyújtom téglalap alakúra és ecsettel megkenem olvasztott margarinnal, és 20 percet pihentetem. Ezt a műveletet még kétszer megismétlem, majd kinyújtom egy cm vastagságúra. A tetejét késsel óvatosan bevagdalom kb. 2 mm mélyen, két irányba, hogy kockás legyen a teteje.

Majd pogácsa tetszés szerinti méretű szaggatóval kiszaggatom és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom.Megkenem a tetejét felvert tojással és előmelegített sütőben kis lángon megsütöm.

Nagyon finom omlós pogácsa lesz belőle!

Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa
Jó étvágyat!

Tepertős pogácsa

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon