A fehér liszt egészségre ártalmas hatásairól

A fehér liszt egészségre ártalmas hatásairól már sokat beszéltünk.

Ha azonban végképp nem tudunk lemondani a lisztről és az abból készült ételekről, vannak remek alternatívák. Igaz, hogy a gluténmentes alternatívák az igaziak. Amiket most ajánlunk, azok nem gluténmentesek ugyan, de a hagyományos finomított búza fehér lisztnél bármelyik jobb!

Durumliszt

A durumbúza nevű búzafajtából készül. Elsősorban száraztészta készül belőle. Magas fehérjetartalma miatt a tészta gyártásánál egyáltalán nem tesznek bele tojást.
Magas fehérjetartalmú, de rosttartalma nem kiemelkedő. A benne lévő keményítőt (amilóz) csak lassan tudja lebontani a szervezetünk, így nem emeli meg ugrásszerűen a vércukor szintet. Ezért ideális választás lehet cukorbetegek számára.

Teljes kiőrlésű liszt
Nincs finomra őrölve, így tartalmazza a búzaszemek magas tápértékű héját, a csírát és korpát is, mivel a búzaszemeket nem hántolják le. Magasabb az élelmi rost-, fehérje-, ásványi anyag- és vitamintartalma a finomított termékekkel szemben. Főleg kenyér és pizza sütéséhez ajánlott.

Grahamliszt
Nagyon hasonlít a teljes kiőrlésű liszthez, ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét. A különbség csupán annyi, hogy ennek nagyobb a szemcsemérete, így lassabb a felszívódása, így később lehet tőle megéhezni. A vércukor szintet szintén lassan emeli meg, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, persze csak módjával.

Tönkölyliszt

Magas a fehérje-, ásványi anyag-, valamint vitamintartalma, ezzel kiemelkedik a többi liszt közül. A tönkölybúza lisztből ízletesebb, tovább eltartható kenyerek süthetők. Bármely búzalisztből készült étel elkészítéséhez tökéletes választás. Természetesen a tönkölybúzából is létezik teljes kiőrlésű változat.

Rozsliszt
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet leginkább kenyérsütéshez használják. Növeli a fizikai erőnlétet, vitalizáló, immunerősítő hatású. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Sikértartalma alacsony, ezért célszerű más lisztekkel keverni.

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon