Amikor az orvos vesekőre írja fel a sört

Amikor az orvos vesekőre írja fel a sört

A sörben több B-vitamin és ásványi anyagok is található, ezért mértékletes fogyasztása egészséges. Amikor valaki nagyon kívánja a tejet, előfordulhat, hogy például kalciumhiánya van. Az pedig amolyan mendemonda, hogy a szénsavas víz vesekövet

Egy átlagos sör kalóriaértéke körülbelül 140 kalória dobozonként, alkoholtartalma pedig 4 százalék. A kulturált alkoholfogyasztás keretein belül természetesen belefér egy-egy alkoholos ital, viszont a túlfogyasztás már káros lehet, és mennyiségtől függően sörhashoz vezethet. Viszont magas tápértékű, normál fogyasztása nem hizlal.

A sör készítése során többfajta vitamin és ásványi anyag is képződik: főleg a B-vitaminok csoportja jellemzi: B1, B2, B3, B6 és H-vitaminok. Továbbá olyan ásványi anyagok vannak benne, mint a réz, a vas, a cink és a magnézium. Nátriumban szegény, nincs benne zsír, és főleg vízből áll. A sörnek rengeteg pozitív hatása van: jelentős antioxidáns-tartalmú, vízhajtó, és megelőzi a vesekőképződést. Két európai országban receptre írják fel vesekő kapcsán. Nyugtató, altató hatású, feszültségoldó. Véd a vírusfertőzések ellen, mert stimulálja az immunrendszert (xanthohumoltartalma miatt).

Amikor az orvos vesekőre írja fel a sört

Sört már az ókorban is készítettek, és az emberiség történetének túlnyomó részében egészséges italnak számított, elsősorban azért mert – forralt vízből készülvén – fogyasztása sokkal biztonságosabb volt, mint a helyi forrásokból származó vízé, az erjesztés során keletkezett alkoholtartalma miatt pedig jól eltartható italnak minősült.

Bár az idők során mit sem vesztett népszerűségéből, megítélése a modern orvostudományban a 20. század második felére egészen megváltozott: mint minden alkohol, a sör is az egészségügyi szempontból nem kívánatos táplálékok körébe került.

Amikor az orvos vesekőre írja fel a sört

Az alkohol ártalmait nem lehet elégszer elismételni, és nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy a sörnek szerepe lehet a túlsúly kialakításában is, bár érdekes módon nem elsősorban az ital kalóriatartalma, sokkal inkább a hozzá kapcsolódó fogyasztási szokások miatt: az ember ritkán áll meg egy pohárnál, és előszeretettel fogyaszt mellé nehéz ételeket is.

Ugyanakkor a magas (90 százalék feletti) vízaránya, illetve vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt ma már ismét árnyaltabban fogalmaznak a szakemberek, amikor arról értekeznek, egészséges vagy egészségtelen ital-e a sör – a közelmúltban vizsgálatok sora állapította meg, hogy mérsékelt fogyasztásának pozitív élettani hatásai lehetnek.

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon