HÁNYÁS, HASMENÉS, SZÉKREKEDÉS? ÍGY NYUGTASD MEG A GYOMROD!

HÁNYÁS, HASMENÉS, SZÉKREKEDÉS? ÍGY NYUGTASD MEG A GYOMROD!
Nemcsak a nagyobb ünnepek tájékán, hanem ilyenkor nyáron is ki vagyunk téve a gyomorrontás veszélyének. Gondoljunk csak a melegben gyorsabban romló élelmiszerekre, a bizonytalan minőségű büfé ételekre a strandokon és sok-sok mindenre, amit hajlamosak vagyunk összeenni a nyaralás alatt. Szerencsére felháborodott gyomrunkat könnyen megnyugtathatjuk

Hányás-hasmenés
A leggyakrabban hasmenéssel kell megküzdeni nyáron. 🙂 Ha nemcsak egy gyors lefolyású dologról van szó, akkor érdemes legalább egy napig odafigyelni az étkezésre.

Gyömbér
A gyömbérből készült tea, vagy kivonatok hányás, hasmenés sőt, terhesség alatt a reggeli rosszullét enyhítésében is segíthet. Felnőtteknek minden további nélkül adható, ám gyerekeknek nem ajánlott.

Alma
Az almában található pektin megfogja a székletet, viszont a rostoknak köszönhetően kíméletes, nem okoz utána szorulást. Savtartalma miatt hányásra annyira nem ajánljuk, illetve, ha magas a savunk, akkor sem. (Legalábbis nekünk nem szokott beválni.) 4 hónapos kortól akár csecsemőknek is adhatjuk.

Burgonya
A sima, sós vízben főzött burgonya ideális hasmenés, sőt, hányás esetén is, keményítő és rost tartalma miatt. Segít a puffadás leküzdésében is. Gyerekeknek is biztonságos.

Párolt sárgarépa
A főtt vagy párolt sárgarépa is fogja a székletet, nyomelemekben és vitaminokban is gazdag, így segít a talpra állásban. Gyereknél is beválhat, sőt csecsemőknél is.

Pirítós
Akkor is enni kell, ha éppen hányingerünk van, hányunk vagy megy a hasunk, mivel csak még kellemetlenebbül fogjuk érezni magunkat, ha nincs semmi, ami felszívja a gyomorsavat. Ilyenkor pár óránként érdemes elfogyasztani legalább egy pirítóst vagy kétszersültet – üresen. A dietetikusok még a következőket szokták javasolni a pirítóson és a fent említetteken kívül: fehér rizs, banán, almaszósz.

Víz

A vízre azért lesz szükség, hogy a hányás és hasmenés következtében bekövetkezett folyadékveszteséget pótoljuk és hidratáljuk a testünket.

Székrekedés
A nem megszokott ételek és hely miatt akár székrekedés is előfordulhat a nyaralás során. Ekkor a következőt javasoljuk.

Kávé
A kávé és más koffein tartalmú italok segítenek a székrekedés kezelésében, növényi alapú antioxidánsai és a koffein segítenek, hogy a széklet rendszeres maradjon. Ha viszont émelyegsz a kávétól, akkor kerüld ezt a módszert, vagy igyál gyengébb főzetet. Teszteld mi válik be, és mi az ami nem.

A koffeintartalom miatt a fekete tea is hasonló hatással lehet, de a zöld tea is segíthet az antioxidánsok miatt.

Gyümölcslevek
A frissen facsart gyümölcslevek, smoothiek, turmixok és társaik, főleg a narancslé és a multivitamin (több egzotikus gyümölcsből készült) dzsúszok, nektárok segítenek leküzdeni a székrekedést.

Juice, tea, kávéJuice, tea, kávé

Víz
A víz is segíthet újra indítani a folyamatokat :), ha úgy érezzük, hogy dehidratáltságunk az oka a székrekedésnek. Felnőtteknek minimum 8 pohár vizet kell elfogyasztaniuk naponta.

Kefir, joghurt
Az élőflórát tartalmazó kefir és joghurt segít fenntartani a bélflóra egészségét. Reggel egy kefir néha többet ér bárminél. 🙂 Hasmenés után is javallott fogyasztani ezeket, hogy helyreállítsd bélflórát, és segítsd a jó baktériumok szaporodását.

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon