Egyszerű sajtos pogácsa
Nagyon sokat kerestem a legjobb sajtos pogácsát de nem igazán leltem rá.
Ezért egy saját összeállítással próbálkoztam és az eredmény magáért beszél.
Hozzávalók:
- 1 kg lisz
- 400 gramm tejföl
- 3 tojás
- 1 evő kanál só
- 5 gramm élesztő
- 1 teás kanál cukor
- 2 deciliter tej
- 20 dekagramm sajt
Egyszerű sajtos pogácsa
Elkészítés:
Beleöntöm az 1 kg lisztet egy tálba. Csinálok a közepében egy mélyedést és ebbe a mélyedésbe beleütök két tojást. A harmadik tojás majd kell a pogácsák megkenéséhez. Közben 2 dl langyos tejet öntök egy bögrébe, teszek bele egy teás kanál cukrot majd az élesztőt és felfuttatom. A liszthez adok egy evőkanál sót és hozzáadom a tejfölt. Amint az élesztő felfutott azt is bele öntöm a tálba. Ezután jól összedolgozom kb 20 percig dagasztottam. Amint meg vagyunk vele akkor egy órát pihentetjük, ezalatt duplájára nő.
Kinyújtom és összehajtogatom. Alul felül felhajtom a tészta szélét úgy hogy ne fedjék egymást a felhajtott részek, majd jobbról balról egymásra hajtom itt már fedik a felhajtott részek egymást és hagyom pihenni 20 percet. Húsz perc után ismét kinyújtom és megismétlem a hajtogatást. Utána kinyújtom és tetszés szerinti pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A tepsikbe sütőpapírt teszek és bele rakom a pogácsákat. Megkenem a pogácsákat felvert tojással csipet reszelt sajtot teszek rájuk és 180 fokos sütőbe aranysárgára sütöm.
Jó étvágyat!