17 napos ÉLETMÓD-PROGRAM.

Spread the love
Életmód program

ÉLETMÓD-PROGRAM.

Mindössze egyetlen apró válto­zást kell minden napra beiktat­ni. Egyik nap lemond a fehér kenyérről, a másikon tiltólistára teszi az esti nassolást, a harma­dikon a sült krumpli helyett sült zöldséget pakol a tányérjára.

17 nap alatt könnyedén rutint szerezhet egy új, egészsége­sebb életmódban, ráadásul kínlódás, hidegrázás, idegeskedés nélkül.
Hiszen ha mindennap csak egy aprócska dolgon vál­toztat, a változás nem hirtelen éri. Sőt ahogy napról napra jobban érzi magát és az egé­szen kis módosításoknak is megtapasztalja az előnyeit, már lelkesebben várja a másnapi .
Egyik napról a másikra gyökeresen megváltoztatni mindennapi szokásainkat nagyon nehéz. Komoly erőpróbát igényel, ha valaki egyik nap még fehér kenyeret majszol kolbásszal, másnap pedig teljes kiőrlésű pirítóst ropogtat retekcsírával.17 napos programunkkal azonban könnyedén túllendülhet ezeken a nehézségeken.
1.nap
IKTASSON BE A NAPIRENDJÉBE 17 PERCNYI MOZGÁST! Ez lehet egy egyszerű séta este a ház körül vagy csak annyi, hogy a munkahelye előtt lesétál két megállót.
Persze felpat­tanhat biciklire is vagy zenét hallgatva
gyorsgyalogolhat, kocoghat, sőt akár filmnézés közben
hulahoppkarikázhat is. A lényeg, hogy napi 17 percen át mozgásban
legyen.
2. nap
SEMMI ALKOHOL!
Az alkohol sajnos nem dié­tabarát. Egyrészt, a legtöbb alkoholnak magas a cukortar­talma. Másrészt, az alkohol serkenti a , ezért éhségérzetet okoz. Akár vacsora előtt, akár közben isszuk, biztos, hogy a szüksé­gesnél jóval többet fogunk enni. Alkohol helyett jöhet egy kis cit-romos-mentás ásványvíz.
3. nap
18 ÓRA UTAN MÁR TILOS AZ EVÉS! A mai napon kicsit nehezebb előtt áll. Este 6 óráig túl kell esnie a vacsorán, s ezután az időpont után már nem javasolt az étkezés. Vacsorája legyen fehérjében dús, tar talmazzon sok rostot párolt zöldség, ropogós nyers saláta, sovány hús, így a fehérje és a magas rosttartalom együtt hosszú időre jóllakottságérzést biztosít.
Ha nagyon éhesnek érezné magát, kortyoljon el egy csésze forró teát. A meleg víz kitölti a gyomrot, a citromfű és a kamillatea ráadásul
nyu­godtabb alvást is biztosít.
4. nap
DÉLUTÁN 3 ÓRA UTÁN MELLŐZZE A SZÉNHIDRÁTOT! Eme délutáni időpontot köve­tően már le kell mondania a klasszikus értelemben vett szénhidrátokról. Tehát tiltó­listára kerül a kenyér, a rizs, a burgonya a péksütemények, az édességek, kekszféleségek.Helyette zöldséget nyersen vagy párolva,
Illetve sütve, gyümölcsöt, magfélesé­geket, soványhúsokat, joghur­tot, kefirt.
5. nap
CSERÉLJE LE KENYERÉT TELJES KIŐRLÉSŰ VAGY TÖNKÖLYBÚZAKENYÉRRE! Nincs jobb a harsogósan ropo­gós héjú, puha belsejű fehér kenyérnél.
A probléma az, hogy túl hamar és túl magas­ra emeli a vércukorszintet, gyorsan telít ugyan, de rövid időre. Finomsága, puhasága miatt pedig csak úgy csúszik le a torkon.
Helyette kerüljön a kenyérkosárba teljes kiőrlésű vagy tönkölybúzakenyór. Ezek nagyon tömör állagúak, renge­teg bennük a rost és az ásványi anyag. Töménységük és inten­zív ízük miatt gyorsan laktatnak, ráadásul, mivel a felszívódási idejük elég hosszú, hosszú távú jóllakottságérzetet biztosítanak. A legjobb pirítva őket, így hosszabban kell rágni, könnyebben emésztődik meg, és minél tovább esszük, annál hamarabb köszönt be a jólla­kottság érzés.
6. nap
ÜGYELJEN A VÍZFOGYASZTÁSRA! Mától vegyen számba minden egyes deciliter vizet, amit elfo­gyaszt. Meg se álljon 2,5 liter tiszta víz elfogyasztásáig. Ebbe a mennyiségbe beletartozhat a cukormentes gyógytea is, de a kávé már nem. 2,5 liter tiszta folyadékra szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy mindig megfelelően hidratált legyen, és a méreganyagok könnyedén távozhassanak. Ráadásul a gyomrot is eltelítik.
7. nap
CSERÉLJE A FEHÉR RIZST TELJES ÉRTÉKŰ GABONÁRA! Sajnos a feldolgozás során a fehér rizst szinte minden fontos ásványi anyagtól meg­fosztják. Éppen ezért magas az energia-, de alacsony a tápanyagtartalma. A fehér rizst barnára – amely a legjobb vértisztító, illetve kóstolja meg a bulgurt, a kölest, a quinoát és a hajdinát is. Akár köretként, akár önálló fogás­ként, zöldségekkel is igen fino­mak. Nagyon magas a rosttar­talmuk, serkentik az emésztést, és nagyon jót tesznek a máj egészségének is.
8. nap
MONDJON BÚCSÚTA BURGONYÁNAK! Nos, nem végérvényesen és nem is teljes mértékben. A bő olajban sült változat, vagyis a sült burgonya vagy az olajjal meghintett,tepsiben sült burgonya, a burgonyapüré nem illeszkedik az egészséges étrendbe.Ellenben a burgonya az egyik legjobb lúgosító étel, így héjában megfőzve, más sült zöldségekkel . A sült krumpli ketchuppel azonban tilos!
9. nap
EMELJE A MOZGÁSADAGJÁT A DUPLÁJÁRA! Mivel már eltelt egy bő hét és remélhetőleg nyakig benne van a nagy életmódváltás­ban amelynek része a moz­gás, kicsit emeljük a tétet. Vagyis a mozgás mennyiségét. Mostanra hozzászokhatott a napi 17 percnyi mozgáshoz.
Mostantól legyen ez naponta kétszer 17 perc. Letudhatja egyben is, de beoszthatja úgy is, hogy reggel mozog 17 per­cet, majd este ugyan­ennyit.
10. nap
GYÜMÖLCSÖT CSAK NAPI EGYSZER! Gyümölcsfogyasztás tekinteté­ben eddig nem volt korlátozás.
Mostantól azonban a gyümöl­csök mértékét is szem előtt kell tartani.
Érdemes vagy reggelire, vagy a délelőtti nassolás alkal­mával
gyümölcsöt . Reggel a gyümölcs telít, laktat, beindítja az emésztést,
ter­mészetesen vízhajtó . A délelőtt folyamán még van ideje a
szervezetnek feldolgozni és pozitívan hasznosítani a gyümölcscukrot.
Késő délután vagy este azonban már nincs idő a gyümölcscukor
hasz­nosítására, így az óhatatlanul súlyfelesleget képez. A legjobb a
lédús gyümölcsök , amelyeknek alacsonyabb a cukortartalmuk,
víztartalmuk pedig belülről hidratál, sőt móregtelenít Is.
csodasoveny
17 perc mozgás.
Ez lehet egy egyszerű séta este a ház
körül vagy csak annyi, hogy a munkahelye előtt lesétál két megállót.

 

 

 

 

 

 

 

 

11. nap
JAJ A SZÉNHIDRÁTNAK! Bizony, ismét egy kicsit korábbra hozzuk a napi utolsó szénhidrátfogyasztás idő­pontját. 2 óra után már jobb kerülni a kenyeret, és társait. Ez azt jelenti, hogy az ebéd az utolsó alkalmunk arra, hogy klasszikus szén­hidrátot . Ez lehet barna rizs, köles, bulgur, a már említett főtt burgonya, teljes kiőrlésű kenyér –
szendvics formájában – vagy teljes kiőrlésű tortilla. Ha a megfelelő
ételekkel páro­sítjuk, például sovány fehérhússal hallal, zöldségfélékkel, akkor a jóllakottság hosszú időre biztosított, nem kell hirtelen vércukorszint-zuhanástól és farkaséhségtől tartanunk.

 

12. nap
TEGYEN EGY NAGY SÉTÁT A BEVÁSÁRLÓ­KÖZPONTBAN! Nézzen körül a zsírszegény ter­mékek között.
Tejből, sajtból, túróból keresse a zsírszegény változatokat.
Sajtkrémekből, szendvicskrémekből szintén. A felvágottas pultnál nézze át , mely felvágottnak, szalámi- vagy sonkafélének a legalacsonyabb a kalória­értéke. Joghurtból válassza a natúrt, és Inkább maga keverje bele a gyümölcsöket. Ha egyszer megismerkedik ezekkel a termékekkel, a jövő­ben már rutinosan alacsony zsírtartalmú árukat fog a kosa­rába pakolni.
13. nap
MÉG TÖBB VÍZ!
Remélhetőleg hozzászokott a napi 2,5 liter víz fogyasztásá­hoz, mert
ezt most megtoldjuk még fél literrel. Pontosabban, ezt a plusz fél
litert zöld­ség- és gyümölcsturmixok, valamint a napi 
gyógytea tegye ki. Reggel facsarjon magának 2 deciliter friss gyümölcslevet narancs, ananász, kivi, alma, sárga­répa -, majd a nap folyamán igyon meg legalább 3 deciliter zöld teát. A zöld tea nagyon jót tesz az emésztésnek, ser­kenti az energiafelhasználási folyamatokat, ezenkívül pedig erőteljes antioxidáns, amely belülről szépít és fiatalít.
14. nap
TÉSZTAPARÁDÉ!
Nagyon kevés ember léte­zik a földön, aki nem szereti a . Mert csak úgy csúszik, szinte mindennel finom. Különösen a húsos­paradicsomos ragukkal. És sajnos éppen ez a gond vele. Rosszul . Először is, érdemes megkóstolni a teljes kiőrlésű . Képtelenség szétfőzni, így kellemesen rágós marad. Feltétként pedig tegyük félre a és egyszerűen olívaolajjal, zöldfű­szerekkel, friss zöldségekkel, pirított hússal. Az olívaolajtól éppen olyan könnyedén lecsusszan majd a torkunkon, mint egy mártással.
15. nap
MÉRSÉKELJE A KÁVÉFOGYASZTÁST! Valamint az energiaital is. Ha betartja a napi 3 literes folyadékfogyasztási előírást, sokkal kevésbé lesz kimerült, álmos és fáradékony. A friss víz, a tea és a gyümölcslevek ugyanis frissen, élénken tartják a szer­vezetet. Napi egy csésze kávé lehetőleg tejjel – bőven ele­gendő, a többi energiát bősé­gesen kinyeri a friss zöldség­es gyümölcsfélékből, ráadásul a könnyű ételektől sem nehezül el annyira.
16. nap
KORÁBBAN ZÁR A HŰTŐ! Egészen pontosan este 5 órakor a már korábban megszokott 6 helyett. Talán kissé korai az időpont, de amíg fogyni szeretnénk, addig ez a legoptimálisabb. Ha már sikerült megválnunk a súlyfeleslegtől, újra kito­lódhat az utolsó étkezés este 6 órára. Farkasóhség ellen továbbra is bevethető a meleg tea. Ha nagyon gyöt­rődne az éhségtől, töltsön ki 2 deciliter paradicsomlevet (2×18 kcal), szórja meg Cayenne-borssal, fűszerezze bazsalikommal, és jó hidegen igya meg. Az intenzív, csípős íz eltelít, ráadásul az emész­tést is serkenti.
17. nap
ÖSSZEGZÉS
Mostanra remélhetőleg megszerezte a kellő rutint, és a tizenhét nap
elegendő volt ahhoz, hogy zökkenő­mentesen átálljon egy egészségesebb életmódra. A szabályok betartásával egy-két hónap alatt 3 vagy akár 5 kilótól Is megszaba­dulhat. Ehhez természetesen az kell, hogy tartsa magát a bevezetett rendszerhez.
Amennyiben elérte a kívánt súlyt, néhány apró szabályt megváltoztathat. Ha sikeresen megszabadult a feleslegtől, megengedhet magának napi két adag gyümölcsöt, elcsúsztathatja egy órával a vacsora időpontját, ha este farkaséhség gyötri, rágcsálhat natúr magvakat. Remélhetőleg a fokoza­tosság megkönnyítette az egészségesebb életmódra való átállást.
A jó szokásokat pedig nem csak megszerezni, de megtartani is érdemes.
Joghurtból válassza a natúrt, és inkább maga keverje bele a gyümölcsöket.

17 napos ÉLETMÓD-PROGRAM

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.