A kávé a világon az egyik leggyakrabban fogyasztott ital

Spread the love

A kávé a világon az egyik leggyakrabban fogyasztott ital

A kávé a világon az egyik leggyakrabban fogyasztott ital, s mint ilyennek, akár ha csak kis egészségügyi előnye is van az egyén szintjén, népesség szinten ez nagy jelentőségű lehet. Sokféle, nem egybehangzó nézet van forgalomban arról, egészséges-e vagy netán ártalmas. A pörkölt kávé több mint ezer bioaktív anyagot tartalmaz, némelyik terápiásan potenciális antioxidáns, gyulladáscsökkentő, fibrózisképződést gátló vagy rákellenes. Fontos aktív hatóanyagok a koffein, a klorogénsav, a diterpén, a cafestol és a kahweol. A fogyasztott kávé hatása függ a kávéfajtától, a pörkölés módjától és olyan egyéni adottságoktól, mint a bélflóra, felszívódás hatékonysága.

A kutatások vizsgálták a kávé hatását az összhalálozásra, a rákra, a kardiovaszkuláris betegségekre, az anyagcserére, a neurológiai, izom- és vázrendszeri, gyomor- és bélrendszeri betegségekre, a májra és a terhesség kimenetelére. A legtöbb vizsgálat megfigyeléses, azaz oki kapcsolat levonására nem alkalmas. Ugyanakkor, e megfigyelésekre épülnek beavatkozásos vizsgálatok is (azaz személyre lebontva vizsgálták a kávé hatását), amelyekből már oki következtetések is levonhatók.

Jelen elemzésbe megfigyeléses és beavatkozásos vizsgálatokat elemző metaanalíziseket vettünk bele. 1180 tanulmányból végül 141 bizonyult alkalmasnak az elemzésre, ebből 135 megfigyeléses vizsgálatok, 6 pedig beavatkozásos vizsgálatok metaanalízise volt. Előbbi vizsgálatokban 67, utóbbiban 17 lehetséges kimenetet (előnyt vagy hátrányt) vizsgáltak.

A legtöbb vizsgálatban a sok kávét fogyasztókat vetették össze a keveset vagy egyáltalán nem fogyasztókkal. 19 pozitív és 6 negatív hatást találtak, 34 kimenet pedig nem volt szignifikáns.

Nézzük a hatásokat egyenként!

Összhalálozás

A legfrisebb, Grosso és munkatársai által végzett elemzés szerint a kávét nem fogyasztókhoz képest a napi 7 kávét fogyasztóknak 10%-os volt az összhalálozásban kimutatható csökkenés, de a napi 3 kávét ivóknak még nagyobb, 14%-os volt a csökkenés. Ez összhangban van az összes korábbi elemzéssel. A koffeinmentes kávét fogyasztóknál ugyancsak kimutattak 17%-os csökkenést (azaz, talán a koffeinnek nincs az összhalálozáscsökkenésben szerepe).

Kardiovaszkuláris betegségek

Minden vizsgálat egybehangzóan csökkent kardiovaszkuláris halálozást mutatott ki mindenfajta betegségben (sztrók, koronária betegség, stb.). A legnagyobb csökkenést a napi 3 kávé esetén találták. A nem kávézókhoz képest a kávézóknak 19%-os halálozás csökkenést mutattak ki általában kardiovaszkuláris betegségekben, 16%-os csökkenést koronária betegségben és 30%-os csökkenést sztrókban. A három kávé fogyasztása fölött már némileg csökkent az előny, de megmaradt. Szívinfarktus után a több kávét fogyasztóknak 45%-os halálozáscsökkenés volt kimutatható a kevés kávét fogyasztókhoz képest. A kardiovaszkuláris megbetegedésekkel szemben szintén védettség jelentkezett, általában 15%-os megbetegedési kockázatcsökkenés volt, konkrétan koronária betegséggel szemben 10%-os, és sztrókkal szemben 20%-os kockázatcsökkenést volt kimutatható. A legnagyobb előnyt a napi 3 kávét fogyasztók élvezték. Napi négy kávé esetén 11%-kal csökkent a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata, de a védőhatás 10 kávé esetén már eltűnt. A magas vérnyomással semmilyen mennyiségben nem állt kapcsolatban a kávéfogyasztás, még akkor sem, ha a nem fogyasztókkal hasonlították össze a kávézók vérnyomását. A koffeinmentes kávénak szintén nem volt hatása. A kávé a lipidszinteket is befolyásolta minimálisan, a triglicerid szintet 0.14 mmol/l-el emelte meg.

Rák

40 vizsgálat elemzése alapján a nagy kávéfogyasztóknak a keveset fogyasztókhoz képest 18%-kal kisebb a rákkockázata, míg az a kávézóknak a nem kávézókhoz képest 13% volt a csökkenés. Azaz a sok kávé jobban véd, mint az átlagkávézás. A nemdohányzóknak minden csészével 2%-kal csökkent a rákkockázata. Konkrét rákokkal kapcsolatban kockázatcsökkenést találtak a sokat kávézók javára a keveset fogyasztókhoz képest a prosztata és az endometriális rák, a melanoma, a szájüregi rákok, a leukémia, a nem melanóma természetű bőrrák és a májrák esetében. Tüdőrák esetén némileg komplikáltabb a kép: dohányosoknál a sok kávét ivóknak 26%-kal nőtt a rákkockázata. Egy új elemzés szerint aki kávét ivott (és nem dohányzott), annak 8%-kal csökkent a tüdőrák kockázata a nem kávézókhoz képest. Ebben az elemzésben azonban a dohányzó kávésoknak csak 3%-kal nőtt a tüdőrák kockázatuk.

Egy elemzés szerint a kávézóknak 18%-kal nagyobb a húgyúti rák kockázata, de egy másik elemzés szerint ilyen kockázat nincs.

Nem találtak kapcsolatot a kávéfogyasztás és a gyomor-, kolorektális, petefészek-, pajzsmirigy-, mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső és gégerák között, valamint a limfóma és a glióma között.

Máj és gyomor- és bélrendszer

A kávézás nem csak a májrák kockázatát csökkenti 50%-kal, de számos egyéb májbetegség kockázatát is. 29%-al csökken a nem alkohol eredetű májzsírosodás, 27%-kal a májfibrózis és 39%-al a májcirrózis. Csökkent az epekő kockázata, és a reflux kialakulását minimális befolyásolta a kávé.

Anyagcsere betegségek

Ha csésze kávé 30%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Minden egyes csésze kávé 6%-kal csökkenti a kockázatot. A koffeinmentes kávénak hasonló hatása van.

A metabolikus szindróma kockázatát 9%-kal csökkenti a kávé.

Vese

A vese esetén szignifikáns eredmények nincsenek.

Izom- és vázrendszer

Itt érdekesek az eredmények. A sok kávét ivó nőknél 14%-kal nőtt, férfiaknál 24%-kal csökkent a csonttörés kockázata. Nőknél a csípőcsonttörés kockázatnövekedése nem volt szignifikáns.

Neurológiai betegségek

A Parkinson betegség kockázata 36%-kal csökken. Csökkenti a depresszió kockázatát is. Az Alzheimer betegség kockázata 27%-kal csökken.

Nőgyógyászati betegségek

Az endometriózis kockázatát a kávé nem szignifikánsan növeli.

Magzati kávéhatás

A sok kávé a kevéssel szemben 31%-kal növeli az alacsony születési súly kockázatát, 46%-kal a terhesség elvesztését, 22%-kal az első trimeszterben, és 12%-kal a második trimeszterben való vetélést. A kávénak azonban nem volt semmiféle kapcsolata a harmadik trimeszterben történő koraszüléssel, a velőcsőzáródási zavarokkal, a nyúlszájjal és a kardiovaszkuláris rendszer veleszületett elváltozásaival. A terhesség alatti sok kávéfogyasztás 57%-kal növeli meg a gyermekkori leukémia kockázatát.

Összességében elemzésünket megerősíti egy 16 éves követéses, 10 európai országra kiterjedt vizsgálat, amelyben 521 330 személy vett részt, és 41 693 halál eset történt. A legtöbb kávét fogyasztó férfiaknak 12%-kal, a nőknek 7%-kal volt alacsonyabb az összhalálozás kockázata. Egy másik, észak-amerikai vizsgálatban szintén 16 éven át követtek 185?855 személyt, és a követési idő alatt 58 397 haláleset történt. Ebben a vizsgálatban a 4 vagy annál több kávét fogyasztóknak 18%-kal volt alacsonyabb az összhalálozási kockázata.

Természetesen rengeteg torzító tényezővel nem lehet számolni az ilyen elemzéseknél, összességében azonban elég valószínű, hogy az idézett eredmények valóban a kávé hatását mutatják.

Forrás>>>

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon

You may also like...