ATKINS-DIÉTA

ATKINS-DIÉTA
Mit javasol? 
Az amerikai Robert C. Atkins az 1970-es években fedezte fel, s tette népszerűvé a szénhidrátmegvonáson alapuló diétáját. Lényege a zsírégetés folyamatának beindítása, vagyis annak elérése, hogy szervezetünk zsírok égetéséből nyerje a műkö­déséhez szükséges energiát, ne pedig szénhidrátból.

Mit ígér?
Az Atkins-diéta gyors testsúlycsökkenést ígér.
Hatásmechanizmusa 
A diéta négy szakaszból áll. Az elsőben drasztikusan lecsökken a bevitt szénhidrát-mennyiség. Tilos tésztát, gyümölcsöt, gabonát, krumplit enni,míg a következő szakaszok­ban folyamatosan emelkedik a bevitt szénhidrát, ami csak kis mennyiségben megengedett,. Az Atkins fogyókúra negye­dik fázisának célja, hogy a korábbi hetekben elsajá­tított étkezési szokást, s az elért súlyveszteséget élethosszig meglehessen tartani
Előnyei 
Gyors és látványos fo­gyás, nem korlátozza az élelmiszerek mennyiségét, a magas proteintartalmú élelmiszerek bevitele mellett nem gyengül le a szervezet a kúra során.
Hátrányai
Szigorúan korlátozott az élelmiszerek összetétele, ezért nagy oda figyelést igényelne hirtelen szénhidrát megvonás időszakos rossz
közérzetet,szédülést, acetonos leheletet okozhat. Ha valaki nem tartja a negyedik szakaszt, nagyon gyorsan visszaszedheti a leadott kilókat.
Kinek javasolt?
Aki gyorsan akar fogyni.
Kinek nem javasolt?
Bármilyen Szívbetegségben,  illetve veseelégtelenségben szenvedőknek tilos orvosi felügyelet nélkül elkezdeni az Átkins-diétát, mivel a bevitt tápanyagok túl sok zsírt és fehérjét tartalmaznak.
Mit mond a dietetikus?
Aki hosszan, hetekig, hónapokig tartja, az veszélyezteti szív és érrendszerét, valamint megterheli veséjét Az alacsony szénhidráit bevitel a koncentrációkészséget, az agyi funkciókat negatívan befolyásolhatja. A diéta mellé javasolt étrendkiegészítők és proteinszeletek komoly költséget jelentenek,és ezekkel együtt sem lesz kiegyensúlyozott az étrend.

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon

You may also like...