Bakonyi betyárleves
Valamikor réges, régen nagymamám főzött nekünk bakonyi betyárlevest. Most rátaláltam a receptjére és elkészítettem. Itt most leírom a nagymama receptjét,. Az interneten rákerestem a palóc levesre de sehol nem találtam hasonló összetétellel, jó, de ez nem azt jelenti, hogy nem található. Na akkor nézzük a receptet.
Hozzávalók:
- fél kiló csülök (nem füstölt)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 nagy fej gomba
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyem
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 3 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- só
- őrölt bors
- 1 kis csokor kapor
- csipetke
Csipetke hozzávalói:
- 1 tojás
- annyi liszt hogy nokedli tésztát kapjunk
- só ízlés szerint
Bakonyi betyárleves
Elkészítése:
A csülköt, paprikát, paradicsomot, gombát, füstölt szalonnát, sárgarépát, petrezselymet, összekockázzuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. A szalonnát üvegesre kisütjük, hozzáadjuk a hagymát és megpirítjuk. Ezután beletesszük az összevágott csülköt és fehéredésig pirítjuk, majd rászórjuk a piros paprikát, majd felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval borssal, és félig m főzzük a húst. Amikor a hús félig megfőtt, beletesszük az összevágott gombát, sárgarépát, zöldpaprikát, paradicsomot, petrezselymet, és addig forraljuk míg megpuhulnak. Amint megpuhultak a zöldségek beleszaggatjuk a csipetkét.
A csipetke elkészítése:
A tojást egy kisebb tálba beleütjük, sózzuk ízlés szerint majd hozzá adunk annyi lisztet hogy nokedli tésztát kapjunk. Majd bele szaggatjuk a levesbe.
A tejfölbe belekeverjük a lisztet és egy forrás után bele tesszük a levesbe majd hozzá adjuk a kaprot, forralunk rajta egyet és készen is van a leves.
Jó étvágyat!
Bakonyi betyárleves