Briósban sült halpástétom
A halpástétomhoz:
Hozzávalók (6 )
- 50 dkg fagyasztott tengérihal-filé
- 10 dkg parajlevél
- 2 zsemle
- 1 mokkáskanál halétel-fűszerkeverék
- só
- őrölt bors
- késhegynyi mustár
- őrölt szerecsendió
- 1-1 mokkáskanál friss vagy feleannyi szárított kapor és tárkonylevél
- 1 tojás
- 1 dl tejszín
- 1 kiskanál zselatinpor
a brióshoz
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás
- 6 dkg vaj
- fél mokkáskanál só
- késhegynyi reszelt szerecsendió
a nyújtáshoz:
a megkenéséhez:
A halat szobahőmérsékleten fölengedjük, levét kinyomkodjuk. A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket., leforrázzuk, hideg vízben lehűtjük és konyharuhára fektetve megszikkasztjuk. A zsemlét meghámozzuk, vízbe áztatjuk,, majd kifacsarjuk. A halból 20 dekára való szép szeletet a fűszerkeverékkel megszórunk, és a parajlevelekbe beburkolva félreteszünk. A többit a zsemlével kétszer ledaráljuk (merülőmixerrel még könnyebb).
Utána megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral és a szerecsendióval fűszerezzük, majd az apróra vágott kaprot meg tárkonyt is hozzáadjuk. A tojássárgájával,eV a tejszínnel simára dolgozzuk, a kemény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk. Hűtőszekrénybe tesszük. A tésztához való lisztet átszitáljuk, a közepét’kimélyítjük, és a langyos tejet beleöntjük. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk,amíg kb, 15 perc alatt felfut. Ezután a tojással, az olvasztott vajjal, a sóval meg a reszelt szerecsendióval félkemény tésztává dagasztjuk.
Nedves konyharuhával letakarjuk és 15 percig kelésztjük, majd további 15 percre hűtőbe rakjuk, hogy ugyanolyan hőmérsékletű legyen, mint a halas töltelék. Közben a parajos halszeletet zselatinnal megszórjuk, ami majd a sütés közben kioldódó nedvességet beszívja, nehogy a elázzon. Végül ezt is behűtjük. Egy kartonlapból 25 centi hosszú,15 centi széles halformát vágunk ki. A tésztát, enyhén belisztezett deszkán kb. 4 milliméter vastagságúra nyújtjuk.
A sablont rátesszük, és két formát vágunk ki belőle. Az egyiknél a hal is készítünk nyílást, éz lesz a teteje. A leeső tésztából a száját meg az uszonyait formázzuk meg, és a szeme körül is ezzel díszítjük. Az alsó tésztalapot óvatosan hogy formáját
|
Jó tanács
Még szebb lesz a pástétom ha lazacból készítjük, ugyanis
ennek rózsaszínes vágásfelülete pirosas szine a fehér tésztától jobban elüt.
|
megőrizze sütőpapírral bélelt tepsire csúsztatjuk. A halas krém felét rákenjük úgy, hogy a szélén körben kb. 1,5 centis helyet szabadon hagyunk. A parajba burkolt halszeletet ráfektetjük, és a halas massza másik felével beborítjuk. A szabadon hagyott szélét felvert tojással megkenjük.
A másik tésztadarabbal befedjük, és a, tészta széleket a találkozásnál összenyomkodjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, a , a száját és az uszonyait rátapasztjuk. Végül egy ollóval megcsipkedjük, azaz „rárajzoljuk” a pikkelyeket.
Előmelegített sütőben,, erős lánggal (220. °C légkeveréses sütőben 200 °C) 10 percig, majd a lángot kissé (20 °C-kal) mérsékelve további 35 percig sütjük. Mielőtt felszeletelnénk, fél órán át pihentetjük. Langyosan, hidegen’egyaránt finom. Tartármártás illik hozzá.
Elkészítési idő:,2 óra 20 perc
Egy adag; 2568 kJ/612 kcal

__________________________________
Hozzászólás a Facebookon