Karikákra vágott friss uborka kis tálban, a háttérben több uborka.
A gyümölcsök egészségügyi hatásairól rengeteget lehet olvasni, pedig a zöldségek is éppúgy pozitívan hatnak az emberi szervezetre. Nyáron, aki teheti, mindenképpen termesszen uborkát, mivel rengeteg értékes tápanyaggal van tele, ami nagyon hasznos az emberi egészségre nézve.
Nem is gondolnánk, de az uborka keményen harcol a memóriavesztéssel szemben és egyes feltételezések szerint az Alzheimer-kórt is megelőzhetjük általa. A memória megőrzését az uborkában található fisetin nevű vegyület segíti elő.
Sokan azt gondolják, hogy a memóriavesztés az öregedés szerves részét képezi, pedig ez egyáltalán nincs így. Agyunkat, elménket nagyon jól karbantarthatjuk. Ehhez az uborka is nagymértékben hozzájárulhat.
Természetesen nemcsak az uborka képes a memóriavesztés megelőzésére, hanem minden olyan táplálék is, amely fisetint tartalmaz. Ilyen többek között a szamóca is, amely nemcsak nagyon egészséges, de nagyon finom is.
A fisetintartalmú táplálékok rendszeres fogyasztása egy olyan részét kapcsolja be az agynak, amely az emlékekért felelős. Mindemellett gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, így védelmezik az agyi idegsejteket a különféle károsodásoktól, amelyek az életmódbeli tényezőkkel és az öregedési folyamatokkal is összefüggést mutatnak.
Az uborka az emésztőrendszerre is kedvező hatással van. Ha valakinek emésztési panaszai vannak, megfigyelheti az uborka rendszeres fogyasztását követően, hogy a tünetei először csak csökkennek, majd alább is hagynak.