Alvás, pihenés

Spread the love

 

Alvás, pihenés:

 • Napi szinten legalább 5-6 órát aludjunk azonos időben, de 6-9 lenne az optimális mindenki számára. Fontos a rendszeres alvás, hiszen ha több nap egymás után nagyon keveset alszunk, csak emiatt is legyengülhet a szervezetünk, és jobban ki vagyunk téve a megbetegedésnek.

Aktív sportolás esetén ennél picit több alvás és napi legalább 4-5 alkalommal étkezés szükséges, hiszen attól fejlődik a szervezetünk. Ha csak pár naponta sporolunk “minimálisat”, akkor ezeket nem kötelező betartani.

 

 • Alvás előtt 1-2 órával lehetőleg ne együnk semmit, üres hassal aludjunk. Több embernél “rémálmokat” okoz, ha alvás előtt zsíros ételt fogyaszt, vagy túlságosan telerakja a hasát.

 

 • A legoptimálisabb, ha legkésőbb 22-23 óráig lefekszünk aludni. Másképpen regenerálódik a szerveztünk, ha hajnali 4-től alszunk délután 2-ig, mintha 21 órától reggel 7-ig.

Aki már próbálta, az tudja, hogy hajnaltól délutánig alvásnak több hátránya is van:

 • Attól függ, merre lakunk, de belvárosban napközben általában nagyobb a zaj, nyüzsgés, így aludni sem lehet olyan nyugodtan: autó riasztók, csörgő telefonok, hangosan beszélő emberek az utcán: mind-mind megzavarhatják a pihenésünk.

 • Aki csendesebb környéken lakik, esetleg külön házban az erdő szélén, ott sem biztos, hogy a délutáni ébredéssel olyan kipihentek leszünk, mintha éjszaka aludtunk volna.

 • A szervezetnek van egy kialakult ritmusa, hogy mikor mit regenerál. Ha ezt felborítjuk, ezek a szakaszok is felborulnak, eltolódnak, vagy éppen kimaradnak.

 • Aki délután kel fel az alvásból, az lehet, hogy 21-23 óra körül még nem lesz álmos, nem fog tudni aludni, mert “eltolódott a napja”. Ilyenkor többféle mód is van, hogy visszaszoktassuk magunkat a normális időben való alvásra:

 • Bár hajnaltól délutánig alszunk, de egyre kevesebbet aludjunk, az órák szempontjából. Akár csak 4-5 órát. Hátránya, hogy fáradtak leszük aznap, de éppen ez miatt már este álmosabbak leszünk, és vissza tudunk szokni a normális kerékvágásba.

 • Brutálisabb, de hatékonyabb módja az azonnali visszaszokásnak, ha 1 nap alvást kihagyunk! Ha erre szánjuk rá magunkat, akkor mindenképpen fogyasszunk sok vitamint, gyümölcslevet, sok folyadékot az ébrentöltött napon, kerüljük a nehéz ételeket, mert az emésztésünk sem úgy fog működni, mint máskor, valamint ne legyen olyan elfoglaltságunk aznap, ami nagy koncentrálást igényelne, vagy nagy felelősséggel járna. Érdemes az első ilyen átszoktatást hétvégén kipróbálni, amikor nincsen tétje az egésznek. Tehát délután kelünk föl, nem alszunk éjszaka, majd a következő napunk igen fáradt lesz. Ezen a napon ne hagyjuk magunkat lepihenni koradélután, az lesz a legnehezebb időszak, hiszen akkor nem érünk el semmit, hiszen megint délutánig fogunk másnap aludni. Lehetnek hullámvölgyek, amikor néha álmosabbak vagyunk, néha meg pihentnek érezzük magunkat. Az is lehet, hogy 21-22 óra körül nem is érezzük magunkat álmosnak, de mindenképpen feküdjünk le! A következő napunk viszont akár 10-12 óra alvás után is fáradtabb lehet, mint az alvás nélküli napunk, erre készüljünk fel. De a következő esténk már teljesen szokványos lesz ezek után. Ezt az alváskihagyást csak azoknak javaslom, akik képesnek érzik magukat rá, és el tudják estétől reggelig foglalni magukat valamilyen tevékenységgel, ami nem megterhelő.

www.antikapro.hu

2 vagy több nap alvás nélkül:

Mit tegyünk, ha nem tudunk aludni, amikor szeretnénk, alvászavar megoldása:

 • Elalvás előtt olvassunk érdekes könyveket, akár idegen nyelven. Olvassunk 1-2 órát, majd próbáljunk aludni. Javaslat: Bibliát olvasni angol nyelven igen fárasztó lehet, a sok régi, kevésbé használt angol szó megértése miatt.

 

 • Csökkentsük az alvásidőnket, hogy este már álmosak legyünk. Tehát aki alszik 12 órát, és nem tud azonos időben aludni, az aludjon csak 9 órát, és álmos lesz, amikor aludnia kell. Nem érdemes napi 5-6 óránál kevesebb időre csökkenteni az alvást, ha nem tudunk aludni, akkor más módszert kell keresni.

 

 • Végezzünk testmozgást alvás előtt. Sport, futás, alvás előtt pár órával segíthet, hogy el tudjunk aludni, és jobban is fogunk aludni bizonyos testi fáradtsággal.

 

 • Amennyiben krónikus alvásproblémával szenvedünk vagy egy érdekes módszer, amellyel tudunk segíteni magunkon. Feküdjünk le, próbáljunk elaludni. Ha nem sikerül 1-2 óráig, akkor gondolkozznk el, mi az, amit a legkevésbé szeretünk csinálni. Ha valaki például nem szeret felmosni, akkor keljünk fel, és 1-2 szobát mossunk fel, aprólékosan, úgy, ahogy csak lehet. Legyünk maximalisták. Majd feküdjünk vissza, mint aki jól végezte dolgát. Ha újra nem tudnánk aludni, gondolkozzunk el, hogy újra szeretnénk-e felmosni, vagy aludni. Aki 1-2 estét alvás helyett azzal tölti, amit legjobban utál, az biztosan a következő éjszakákon inkább aludni fog, mert a tudata inkább “elaltatja”.

 

 • Aki más módszert szeretne elalvásra: Csukjuk be a szemünket, nézzünk kicsit fölfelé a szemünkkel, figyeljük, hogy mit látunk csukott szemmel, ne engedjük elkalandozni a figyelmünket és mondogassuk magunknak: “Alszom, alszom, alszom.”

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.