Az algák Földünk legősibb élőlényei,

Spread the love

Az algák Földünk legősibb élőlényei, bolygónk oxigéntartalmának 90 százalékát állítják elő

Az algák Földünk legősibb élőlényei, bolygónk oxigéntartalmának 90 százalékát állítják elő. Ahol algák vannak, ott élet is található.

Körülbelül 3 milliárd éve léteznek és különlegesen értékes alkotóelemeinek gazdag összetétele által egyedülálló élőlények. Napjainkban a mikroalgák számos országban az egészséges étkezés fontos részét képzik. Japánban például a mindennapi étkezés elengedhetetlen alkotóelemei. Ennek számos oka van: Többek között a benne található több ezer vitális anyag, amelyek akár 90 %-os biológiai felhasználhatósággal is rendelkeznek, azaz az emberi szervezetben teljes mértékben kifejthetik kedvező és nélkülözhetetlen hatásukat.

Az alga az óceáni tápláléklánc első eleme. Több mint 40 aktív tengeri összetevőt, különféle ásványi sókat, hemicellulózt, alginsavat, nyomelemet, fitohormont, aminosavat, klorofillt, növényi enzimeket és vitamint tartalmaz. Jelenleg közel 25 000 algafaj ismert, amelyek alakjukat és méretüket tekintve rendkívül változatosak. A legkisebb 0,5 nanométer, a legnagyobb 400 méter is lehet.
Az algák színanyaguk szerint barnák, vörösek, zöldek és kékek lehetnek. A színanyagok (pigmentek) nemcsak a moszat színét határozzák meg, hanem azt is, hogy a napfény különböző hullámhosszú összetevőiből melyeket tudja hasznosítani.

Barnamoszatok

Méretük ritkán kisebb 50 centinél, de akár több száz méteres is lehet. Főleg mérsékelt és hideg vízi környezetben élnek. Elsősorban a bőrfeszesítésben segítenek. Leggyakrabban E- és C-vitamint, kalciumot és magnéziumot tartalmaznak.
A csomós moszat tradicionális étel, de újabban a szabad gyökök elleni hatása miatt jut fontos szerephez. Emellett védi a bőrt az UVB sugarak káros hatásától.
A hólyagmoszatot Európában élelmiszer-adalékként, ízesítőként is használják. Rugalmassá teszi a bőrt, csökkenti megvastagodását, így az öregedő bőr első számú védelmezője. Brómban és jódban gazdag, réztartalma pedig ezerszer nagyobb, mint a tengervízé. Hatóanyagai által segíti a pajzsmirigy normális működését.
Az ujjmoszat hidratáló, tisztító, bőrnyugtató, méregtelenítő és antiallergén hatású. Kiváló habfürdő-alapanyag. A fiatalító tulajdonságú algát az orvosok gyakran ajánlják az ideg- és immunrendszer működésének támogatására.

Vörösmoszatok

Főként déltengeri növények, de a mérsékelt övi vizekben is előfordulnak. Legfőbb hatóanyaguk a béta-karotin, az agar és a karragenán.
A tengeri zuzmó a vörös algák legjelentősebb képviselője. Hidratáló és karcsúsító hatású. Fogkrémek és más kozmetikumok sűrítőanyagaként, valamint az élelmiszeriparban főleg tejtermékek előállításánál használják.
A vörös pálmaalga tápláló és nyersen is fogyasztható. Emésztési zavarok kezelésére is jó. Biztosítja a napi B-vitamin szükséglet 100 százalékát, a B12-vitamin 66 százalékát, és vastartalma is jelentős. Segít kiüríteni a szervezetből a lerakódott salakanyagokat, és gyulladáscsökkentő.
A kőalga a csontritkulás megelőzésében segít.

Zöldmoszatok

Méretük általában 10-20 centi. Csak a tengerek felső régióiban élnek, 5 méternél mélyebbre általában nem hatolnak le.
A codium gazdag növényi proteinben, ezért azonnal és hosszan tartón hidratálja a bőrt.
Az angyalhaj enyhíti a viszketést, gyulladáscsökkentő hatású, selymessé teszi a bőrt, és hidratáló filmet képez a felületén.
A klorella először Japánban lett ismert magas DNS- és RNS-tartalma miatt. Erősíti az immunrendszert, regenerálja a bélműködést, javítja a test méregtelenítő funkcióit, és vírusölő hatású. Legfontosabb ereje a szervezetben tárolt mérgek, nehézfém-szennyeződések eltávolításában rejlik.

Az algák Földünk legősibb élőlényei, bolygónk oxigéntartalmának 90 százalékát állítják elő

Kékmoszatok

Főleg lúgos, nagy sótartalmú vizekben, meleg éghajlatú területen élnek. Gazdagok béta-karotinban és növényi proteinben. Segítik a bőr rugalmasságának megőrzését.
A spirulina rendkívül gazdag fehérjeforrás. Tartós fogyasztása sem terheli meg a szervezetet, mivel sejtfala nem emészthetetlen cellulózból, hanem mucopoliszacharidból épül fel. Egy sor nélkülözhetetlen makro-, illetve nyomelem található benne. Vashiány és vashiányos vérszegénység esetén is hatásos, mert a vasat szerves kötésű, komplex formában tartalmazza. C- és E-vitamin tartalma jelentős. B12-vitaminban is gazdag, ez a sejtépítést segíti. A sárgarépánál tízszer nagyobb koncentrációban tartalmaz béta-karotint.
A tengerisaláta nyugtató tulajdonságú, közömbösíti a bőrt érő stresszhatásokat. Segíti a zsírszövetben lerakódott méreganyagok kiürítését. Jódtartalma magas, és tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, valamint kétszer annyi A-vitamint, mint a káposzta.

Algakutatás a luxuskozmetikumokért

A szakemberek naponta két alkalommal ellenőrzik a tengervíz hőmérsékletét és minőségét, hogy a lehető legtisztább, legjobb minőségű hatóanyagot használhassák fel. A tavaszi, dagályhoz időzített algaszüretet műholdas felmérés előzi meg. A leszüretelt növényeket megtisztítják a mikroorganizmusoktól, és a megfelelő hatóanyag kinyerése érdekében algaoptimalizálás történik. Az így kapott alapot teák formájában, a kicsit darabosabb változatot például szappanként, a porrá törtet (algapép, algazselé) pedig kozmetikai termékekben alkalmazzák.

Az algák Földünk legősibb élőlényei, bolygónk oxigéntartalmának 90 százalékát állítják elő.

Az algák Földünk legősibb élőlényei, bolygónk oxigéntartalmának 90 százalékát állítják elő

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon

You may also like...