Burgonyás kenyér (élesztő nélkül)
Hozzávalók:
- 2 dl kovász,
- 1 nagyobb, héjában
főtt burgonya (kb.10 dkg), - 30 dkg rétesliszt,
- 20 dkg finomliszt,
- 1 kiskanálsó,
- 1 evőkanál cukor
A langyosra hűlt burgonyát megtisztítjuk és összetörjük, azután a többi hozzávalóval együtt dagasztógéppel 15-20 percig dagasztjuk. Letakarva megkelesztjük. (A szokásosnál picit több időt szánjunk rá!)
A megkelt átgyúrjuk és szép kenyeret formázunk belőle.
Vízzel lekenjük, a tetejét 2-3 helyen éles késsel bevágjuk.
A sütőzacskóba bújtatjuk, a zacskót lezárjuk és 3-4 lyukat szúrunk a felső részén. Óvatosan előmelegített sütőbe helyezzük és 190 °C-on 45-50 perc alatt megsütjük.. A ropogós kenyeret a sütőből kivéve a zacskóból máris rácsra csúsztatjuk, úgy hagyjuk kihűlni.
Burgonyás kenyér (élesztő nélkül)
Kenyérsütő gépben is megsüthető.