A Görög életmód a legegészségesebb

A Görög életmód a legegészségesebbA Görög életmód a legegészségesebb

A jó egészséghez, hosszú élethez nem elég néhány különleges élelmiszer, vitamin lelkes , hanem szükséges hozzá az a fajta, teljes étrend, életvitel, ami elsősorban a görög szigetvilágban még ma is létezik.

Annak a nagy európai tudományos programnak az , amiből ez a tanulság vonható le, a British Medical Journal angol orvosi hetilap közölte. szenzációs hírek különleges gyógyitalokról, vitaminokról és táplálékkiegészítőkről, amelyek az ígéret szerint megelőznek mindenféle betegséget és növelik az életkilátásokat.

Ha az ilyen újdonságoknak hátterében tudományos bizonyítékokat keresünk, adatokat, melyek igazolják a legtöbbször borsos árú gyógytermékek által nyújtott előnyöket, általában semmi ilyet nem találunk. Ezzel szemben az európai átlagnál is hosszabb ideig, jobb egészségben élő, görög lakosság étkezését, életmódját tanulmányozó vizsgálat, most nyilvánosságra hozott igen tanulságosak.

A Görög életmód a legegészségesebb

A Görögországban ma is folyamatban lévő, EPIC betűszóval jelölt tudományos program elsődlegesen a rosszindulatú daganatok és a táplálkozás összefüggéseivel foglalkozik. A görög lakosságból olyan panaszmentes és egészséges felnőtteket vontak be a tanulmányba, akiknek étkezési szokásairól a program kezdetén részletes adatokat kértek.

Csaknem kilenc év után több mint 23.000 vizsgált adatait elemezték a megfelelő mediterrán étrend alapján, amely átlag napi öt alkalommal zöldség, háromszor gyümölcs és magok – dió, mandula, mogyoró – evése, kevés hús , gyakori halevésből, és a férfiaknak naponta 3-5 deci bor – a hölgyeknek ennek a fele – ivásából áll.

Mint kiderült, azok a görögök, akiknek kosztja, életvitele a legjobban egyezett ezzel a mediterrán mintadiétával, lényegesen tovább éltek, mint az ettől eltérően étkezők. A kedvező a számítások szerint 23,5 százalékban a borivásnak volt köszönhető, 17 százalékot jelentett a húsevés mérséklése, a többi pedig főleg a sok zöldség, gyümölcs javára írható.

A vizsgálatot értékelő amerikai kutató, Teresa T. Fung hangsúlyozta: “A hosszú életre vágyóknak egyszerre sok szempontnak kell megfelelniük.
Nem elég egyetlen étkezési tételt figyelembe venni vagy szedni valamiféle. A teljes étkezés, az életmód számít”.

A Görög életmód a legegészségesebb

__________________________________

Hozzászólás a Facebookon

You may also like...