Zsemlemorzsás betyárgombóc
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg darált sertés hús
- 2 db közepes fej hagyma
- 2 db zöldpaprika
- 5 db tojás
- 12 evőkanál zsemlemorzsa
- 30 dkg gomba
- 1 evőkanálnyi sertés zsír
- 1 füstölt kocka
- 1 evőkanál házi ételízesítő
- 1 nagy pohár tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 csapott evőkanál liszt
- só
- bors
- csipetnyi őröl piros paprika
A darált húst sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a házi ételízesítőt (ha nincs, akkor használhatunk boltit) a tojásokkal, zsemlemorzsával, zúzott fokhagymával összedolgozzuk. Ezután kis gombócokat formálunk belőle, és hagyjuk állni, amíg elkészítjük a pörkölt alapot.
A zsíron megpirítom a hagymát, beleteszem az apróra vágott zöldpaprikát, ízesítem sóval, borssal, és 5 percig még pirítom. Ezután hozzáadom a gombócokat és addig pirítom, amíg kifehérednek a gombócok, közben hozzáadom a piros paprikát is. Amint kifehéredtek a gombócok felöntöm vízzel, hogy a gombócokat éppen ne lepje el és 15 percig főzzük.
Amikor eltelt a 15 perc beletesszük a felszeletelt gombát és még 5 percig lassan forraljuk.
Ezután már csak a habarást kell elkészíteni és készen is vagyunk. A nagypohár tejfölbe beletesszük a 2 csapott evőkanál lisztet és simára keverjük, majd kevergetés közben belecsurgatjuk, egyet forralunk rajta és tálalhatjuk. Én szarvacska tésztával tálaltam.