BÚZA FEHÉR KENYÉR
Hozzávalók:
- 1.5 kg finomliszt
- 4 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- kb2-3 dkg margarin
vagy zsír - 1 liter langyos víz
Elkészítése:
A lisztet beletesszük egy kb 5 literes kelesztő tálba és a közepébe a kezünkkel egy krátert készítünk.
Az 1 liter langyos vízbe beletesszük a sót ,cukrot és az élesztőt, ezeket összekeverjük.
A darab margarint a liszt közepébe tesszük és beleöntjük az összekevert élesztős,sós,cukros langyos vizet.
A tálat lefedjuk és így hadjuk míg az élesztő jól felhabzik (kovászosodik) a liszt közepén.
Ezt követően az egészet összedolgozzuk míg csomómentes sima kapunk.
Ismét lefedjük és meleg helyen hagyjuk kelni kb 30-40 percet és akkor visszanyomkodjuk, és ismét lefedjük.
Amikor ismét megkelt sütőformába helyezzük és ismét tovább hagyjuk kelni.
Mikor félig megkelt begyújtjuk a sütőt hogy jól fel legyen melegedve.
A sütési idő kb:60
perc, ez a mennyiség 2 kg kész kenyér.